Børn i alderen 2-5 år kan have svært ved at udtrykke smerter eller gener fra muskler og led. De ved ikke rigtig hvad det vil sige fx at have ondt i hovedet, eller måske har de haft smerter fra de var helt spæde, og opfatter derfor tilstanden som normal.
Børn i denne aldersgruppe er ofte meget aktive og udfordrer sig selv fysisk. Det er helt normalt, og med til at styrke deres udvikling. De vil ofte falde og slå sig, rende ind i hinanden eller i ting, eller komme til skade i forbindelse med sport eller leg. For det meste kommer de selv på benene igen og glemmer hurtigt, at det gjorde ondt, fordi de lige er i gang med en spændende leg eller aktivitet. Men ind i mellem opdager man efterfølgende at noget er galt. Det kan være når de kommer hjem og kommer i tanker om at de har ondt, når de skal i seng og ikke kan falde til ro pga. smerter, eller når de et par dage efter stadig klager over ondt i nakken eller ryggen efter at være faldet ned fra en gynge eller et træ.
Følgende er nogle enkelte af de symptomer, man kan se hos børn i alderen 2-5 år, som kommer i kiropraktorklinikken:
- Motoriske problemer
- Klodsethed, dårlig koordination
- Sen motorisk udvikling
- Dårlig finmotorik
- Nedsat fysisk aktivitet
- Hyperaktivitet
- Usikker balance
- Skæv hovedstilling
- Hovedpine
- Forstyrrelser af nattesøvn
- Sprogvanskeligheder
- Mavegener
- Astma
- Vedvarende klager over smerter efter fald eller slag
Listen er ikke fuldstændig, og jeg plejer at sige, at hvis I, som forældre og dermed den, der kender jeres barn bedst, oplever, at der er noget i vejen, at jeres barn ikke er som det plejer, så er der nok noget om snakken.
Hvis I er i tvivl om jeres barn udvikler sig normalt, eller om jeres barn har problemer fra bevægeapparatet, er det en god ide, at snakke med kiropraktoren. Jeg har stor erfaring med at undersøge og behandle børn og babyer. Jeg vil altid tage en grundig snak med jer omkring barnets tidlige liv, fra graviditet og fødsel, og foretage en grundig undersøgelse af barnet. Jeg giver jer også en grundig information om mine fund, og vejledning i, hvad I selv kan gøre. Hvis jeg finder mistanke om at der er andre ting i vejen, vil jeg også rådgive om behov for kontakt til sundhedsplejerske eller egen læge.
Behandlingen er meget blid. Der er ikke tale om ”knæk og bræk”, som man ofte hører om, men om teknikker, der er specielt udviklet til børn og babyer. Det foregår altid i samarbejde med forældrene og under forældrenes tilstedeværelse.